En byggares funderingar...

Mina tankar, idéer och åsikter när jag som VD för ett byggföretag försöker driva företaget framåt på ett sunt sätt i en föränderlig och ofta svårförstådd omvärld.

 

Jag var vid två tillfällen ute och hälsade på vårt brobygge i Hägersten

29 januari 2015, Jens Hoffmann

För tjugo år sedan monterade vi enbart balkongräcken, nu bygger vi broar! Kul att det sker lite utveckling!

Och istället för att jag beskriver projektet i ord så intervjuade jag först vår projektledare Martin Olsson och någon månad senare Adolf Karlsén som tog över projektet efter Martin.

 

 

 Martin fick sedan ta över produktionen av en annan bro och då tog Adolf över det här projektet. Så jag åkte ut och träffade även Adolf. Det blev också en spännande intervju. Och man kan inte låta bli att fängslas av det här med att bygga landmärken.

 

Direktlänk | Etiketter: Dipart | Lämna en kommentar

Jag träffade Niaz ute på ett lite ovanligt projekt..

7 november 2014, Jens Hoffmann

Vårt ramavtal med Trafikkontoret ger oss en hel mängd häftiga uppdrag. På ett av dem, vår renovering av Stallbron, träffade jag Niaz och fick en liten pratstund. Det vi gör är att omisolera Stallbron som går mellan Gamla Stan och Riksdagen.

 

Det är häftigt att träffa Niaz, man riktigt känner hans glöd och engagemang!

 

När jag var ute på det här bygget och träffade Niaz, Niklas, Tapio, Lasse och Åke och såg vad vi håller på med blev jag faktiskt lite sentimental. Minns så väl hur vi började för en sisådär 22 år sedan. Thomas och jag, iklädda det våra garderober kunde avvara, ute på någon slarvigt monterad ställning någonstans i Sverige monterandes balkongräcken åt någon lokal putsfirma. Åren har gått och nu renoverar vi en av Sveriges mest kända broar, framför Riksdagen och de på Dipart som gör jobbet är numera fullblodsproffs. Vi har onekligen kommit en bit på vägen.... 

Jag talade om osund konkurrens

28 november 2014, Jens Hoffmann

I snart 11 års tid har jag med jämna mellanrum varit med i seminarier, debatter, Almedalen och i olika styrelser för att kunna påverka hur vår bransch ska vara och upplevas. Temat är kriminell verksamhet i byggbranschen kort och gott. Den 20 november var jag med i ett seminarium anordnat av Skattemyndigheten. Du får gärna lyssna på vad jag har att säga, bara trycka på länken och jag börjar prata vid 010830 dvs en timme och dryga åtta minuter in i sändningen som visades i tv2 dagen efter.

 

Direktlänk | Etiketter: Svartjobb | Lämna en kommentar

Vi har ett stort betongjobb som går på natten

7 augusti 2013, Jens Hoffmann

Vårt affärsområde Betong driver just nu en stor renovering av en tunnelbanestation. Men innan våra betongkillar och tjejer går igång så gör Jonnys grabbar på vårt affärsområde Bygg en jätteinsats. De bygger ett plank som är 280 meter långt och som med millimeterprecision monteras upp på natten mellan betongen och spåret där tåget går.... Orsaken till att planket ska upp är att det ska skydda tåget och resenärerna från allt det vatten och betongspill som blir när vi sedan ska börja vattenbila.

 

Den här filmen är tagen nere på perrongen..... håll till godo...

 

 

 

 

 

Direktlänk | Etiketter: Dipart, Generellt | Lämna en kommentar

Att vara tjej i byggbranschen

20 juni 2013. Jens Hoffmann

Jag träffade Ida ute på ett av våra byggen och fick en liten pratstund. Det känns som att hon är i goda händer... Hon jobbar tillsammans med Grzegorz och Witali, två av våra riktigt rutinerade och duktiga betongare. Och jag tycker att man känner när man ser filmen att hon är uppskattad. Och tänk vilken bra sommarpraktik för en student från KTH, riktig byggpraktik! Tyvärr blewv slutet lite avhugget, minnet i mobilen var fullt!

 

Direktlänk | Etiketter: Dipart, Generellt | Lämna en kommentar

Betalas skatt för utländsk arbetskraft?

20 maj 2013. Jens Hoffmann

En ny stor rapport gällande hur skatter betalas av företag med utländsk arbetskraft verksam i Sverige är publicerad och i samband med det så intervjuade Rapport mig.  Alltid lika spännande att se hur de 30 minuter som en intervju alltid tar klipps ner till några små fragment. Inslaget om byggbranschen är en minut in i sändningen och håller på i två minuter lite drygt.... Håll till godo...

Direktlänk | Etiketter: Arbetsmarknaden | Lämna en kommentar

Vi har ramavtal gällande byggservice med Swedavia

16 maj 2013. Jens Hoffmann

Surfarn är projektledare ute på Dipart Norr när det gäller vårt byggserviceavtal med Swedavia. Vi har alltid haft att göra ute på Arlanda men nu har vi bestämt oss för att göra ett ryck och se till att vi får ännu mer jobb på flygplatsen. Känns lite extra kul då killarna som jobbar där stormtrivs. Både Käck och Rolle har tydligt sagt att de gärna vill vara kvar och flera av de andra killarna på Dipart Norr håller med. Så nu storsatsar vi! Lyssna gärna på intervjun med Surfarn....

 

Direktlänk | Etiketter: Dipart, Generellt | Lämna en kommentar

Ville någon sända ett budskap??...

19 februari 2013, Jens Hoffmann

Vi har en process rullande som syftar till att säkerställa rätt lön och arbetsmiljö för killarna i vår vattenbilningsavdelning. Givetvis är det många faktorer att ta hänsyn till. Efter vårt förra möte så gick vi en sväng på bygget och efter det tänkte jag mig en intervju med Niklas, medlem i vår MB-grupp samt Mats vår personalchef som båda är med i arbetet. Det kändes som att någon ville skicka med oss ett budskap..

 

 

 

Jag tyckte faktiskt att det blev lite komiskt....

Direktlänk | Etiketter: Dipart, Generellt | Lämna en kommentar

Jag var i riksdagen och gav min bild av verkligheten.

5 december 2012. Jens Hoffmann

Riksdagen har med jämna mellanrum olika hearings. Meningen är att representanter från en bransch eller ett intresseområde ska komma och ge sin bild av verkligheten. Tanken är givetvis att våra folkvalda bättre ska förstå hur det i praktiken fungerar. Den här gången var det min tur att i egenskap av företagare i byggbranschen berätta om min vardag.

 

 

Det är alltid en uppladdning inför ett sådant här uppträdande och alltid lika skönt när det är klart. Om mitt engagemang gör någon skillnad? Ja vem vet.

Efter mig kom bland annat en professor i arbetsrätt från Norge och höll ett framförande. Han berättade att de tidigt sagt i Norge att social dumping inte är acceptabelt och att de infört minimilöner, kontroller ute på byggena och framförallt, infört att den byggare som är överst i entreprenörsledet är ansvariga för samtliga som är under. Dvs har Dipart ett stort bygge i Norge och en rivningsfirma anlitad av oss i sin tur tar in tveksam arbetskraft är det vårt ansvar... Kan det vara något för Sverige?

 

Direktlänk | Etiketter: Dipart, Generellt | Lämna en kommentar

CSR i praktiken, vår klädinsamling

25 november 2012. Jens Hoffmann

Varje år har vi på Dipart en klädinsamling till förmån för Convictus i Högdalen. Det har varit riktigt häftigt faktiskt att se hur mycket vi kan få ihop bara genom att rensa våra egna garderober på kläder vi inte längre använder och genom att prata med våra vänner och be dem göra likadant. CSR (Corporate Social Responsability) är något många pratar om och jag tror att det kommer mer och mer. Det är helt enkelt nödvändigt att fler organisationer än bara de som har det som direkt uppgift gör gott i samhället för att vi ska kunna ge alla en dräglig tillvaro. Någon klok person sa att "ett samhälle bör bedömas utifrån hur det tar hand om sina svagaste medborgare". Kloka ord och ska vi ha ett bra samhälle bör vi nog alla dra vårt strå.

 

Thomas framför förra årets kläder, böcker, sovsäckar och skor. 3 transportbilar fulla blev det!

 Här lämnar jag en laddning kläder och Matte kom ut och hjälpte mig bära. Det var nog 4 år sedan.

 

Agneta lämnar här över delar av förra årets insamling till Dino och Gunsan.

 

Så nu kör vi för fullt årets insamling. För att sammanfatta det hela så ta gärna med kläder av alla slag du själv gärna skulle vilja ha på dig en kall vinterkväll. Lämna dem i boden eller på din etablering mellan den 1:e och den 10:e december så tar Agneta hand om dem när hon passerar på sin veckotur. Böcker till Convictus bibliotek är också uppskattade likaså liggunderlag, sovsäckar och ryggsäckar. Och något vi kanske inte tänkt på.. Underkläder uppskattas oerhört. Det är en stor bristvara! Så ta gärna och släng ner kalsonger, t-shirtar och strumpor. Helt och rent och gärna väl använt. Jobbar du inte på Dipart och har kläder att skänka så hör av dig så kan vi hämta dem hos Er.  Eller dra igång en insamling på ditt jobb och ring Dino så löser ni enkelt det praktiska.

Direktlänk | Etiketter: Socialt ansvar | Lämna en kommentar