dipart_svarttext_utskuren

Efter fem tuffa och framgångsrika år som styrelseordförande så lämnar Rune över klubban till Erik

Vad kan rätt styrelseordförande betyda för ett företag?

Jag lyssnade på Rune under ett seminarium någon gång 2011 och temat var att samma person ofta är både VD, styrelseordförande och ägare till sitt företag. De olika rollerna blandas ihop, ofta med katastrofalt resultat.

Jag blev imponerad av Rune och kände att det han föreläste om, och de problem han belyste, stämde så väl in på våra utmaningar i Dipart.
Jag bad om en lunch, och innan den bad Rune mig att skicka honom vår ekonomiska redovisning.

Vi träffades ytterligare något möte senare i lilla konferensrummet på Settervallska Villan och jag frågade Rune om han ville hjälpa oss med att skapa en styrelse och få till stånd ett professionellt styrelsearbete. Rune svarade med ett konstaterande och en fråga. Han sa följande på sitt så typiskt tydliga sätt ”den här ekonomiska redovisningen är så undermålig att den inte duger som underlag för beslut, alltså går det inte att ha en fungerande styrelse” därefter fortsatte Rune med en fråga, han sa ”varför i hela världens frid tjänar Ni inga pengar?
 

Vi kom av oss lite för vi hade verkligen inte väntat oss hans totala sågning av oss men Rune släppte oss inte. Vi fick var och en förklara varför vi inte tjänade några pengar. Ingen av oss gav en förklaring som han köpte.

När vår idé om att få till en fungerande styrelse var helt förkastad så frågade vi om han kunde hjälpa oss med att få till den ekonomiska redovisningen så den duger att fatta beslut utifrån. ”Ja det kan jag göra” sa Rune och vårt femåriga samarbete hade startat.

Rune gratulerar Thomas för goda resultat. Rune gratulerar Thomas för goda resultat.

Under Runes ledning förändrades vår organisation och vi fick affärs-områden som egna resultatenheter. Befattningsbeskrivningar skapades och jag fick min första VD-instruktion.
Rune ifrågasatte en mängd saker och vi gjorde om hela den interna rapporteringen och en ledningsgrupp kom till. Mötesagendor skapades och en helt annan respekt för tider skapades, för att nämna något.

Som VD höll jag i ledningsgruppsmötena och jag minns så väl när Rune satt med på vårt första ledningsgruppsmöte som skulle sluta 11.00. När klockan var 10.55 och jag hade minst två punkter kvar på dagordningen reste sig Rune och gick bort till en klocka som han riktade mot mig. Sedan satte han sig igen. Mötet var slut prick 11.00.

Rune vid pennan. Rune vid pennan.

Rune såg också till att vi fick igång vårt styrelsearbete med honom som ordförande. Han började första mötet med att säga ”Idag är jag också sekreterare. Det är jag bara idag och det är för att Ni ska få se hur ett styrelseprotokoll ska se ut.” Rune höll i hela mötet som höll på i tre och en halv timme. Han rörde inte sin penna under hela den tiden.
Dagen efter klockan 07.00 låg protokollet i inkorgen, helt perfekt och allt väsentligt nedtecknat i kronologisk ordning på fem sidor.

Vår styrelse 2015. Rune direkt såg nyttan med att få in även Hans Tilly, fd ordförande i Byggnads, som extern ledamot. Vår styrelse 2015. Rune direkt såg nyttan med att få in även Hans Tilly, fd ordförande i Byggnads, som extern ledamot.

Vad Rune har betytt för Dipart är svårt att summera men...
Hans erfarenheter från att ha varit VD i företag med tiotusentals anställda och från att ha varit styrelse-ordförande i företag som Wasakronan och ett femtiotal andra har varit ovärderliga för oss.

Han har delgett oss kunskap om hur vi måste agera för att kunna ta klivet från att vara ett litet företag med delvis hemsnickrade lösningar till att bli ett företag som har en kostym och ett sätt att agera som ger möjlighet att växa och utvecklas till ett lönsamt och bra företag.
Rune, som kommer läsa det här, är inte mycket för tomma ord. De ska understrykas med fakta har jag lärt mig: Diparts omsättning har under Runes ledning mellan åren 2011 och 2015 ökat med 62%.

Och minns Runes inledande ord ”Varför tjänar Ni inga pengar” Vår vinst de fem åren som Rune har varit ordförande har ökat från 539 tusen kronor till 10.2 miljoner. Det är en procentuell ökning med 1792 %.

Jag vågar påstå att vi alla på Dipart, oavsett vad vi jobbar med, har en del av vår lön att tacka Rune för. Det hade aldrig gått att ha en bra löneutveckling och de förmåner vi faktiskt har om vi hade fortsatt som tidigare.
 

Nu lämnar Rune över stafettpinnen till Erik Alteryd. När vi träffade Erik för att se om vi var rätt för varandra så vägde självklart Runes ord tungt. Så här skrev Rune om Erik i sitt mail till mig efter att de träffats.

Hej,
Har pratat med Erik ett par timmar. Det verkar helt rätt. Rätt kompetens, rätt attityder, rätt värderingar. Han blir något ganska annorlunda som ordförande, tror jag, men bytet sker också i precis rätt tid. Han kommer att tillföra Dipart
saker som jag inte skulle kunna men som ligger i linje med Diparts behov och utveckling. Han kommer att leverera viktiga bidrag både för tillväxt och lönsamhet, han är full av relevant erfarenhet och han kommer att föra er framåt
på ett stabilt och bra sätt.
 
Så jag tycker att ni ska slå till, någon bättre än Erik kommer ni inte att hitta. Han verkar också förstå att det handlar om en hel del timmar och han är beredd att sätta in de timmarna.
  
Med vänlig hälsning
Rune

Jag har under de senaste fem åren arbetat tillsammans med Rune och då fått ta del av all erfarenhet, vishet och hans sätt att tänka och tror mig kunna besvara frågan: Vad kan rätt ordförande betyda för ett företag?
Ja svaret är helt enkelt att det kan vara helt avgörande för om företaget ska stå kvar och stampa eller om det ska växa, blomstra och kunna vara ett företag där man är stolt över att få jobba!

Tack Rune.
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln