dipart_svarttext_utskuren

Vi är som byggföretag och arbetsgivare en del av vår bransch.

Jag blev på ett seminarium nu i veckan återigen informerad om att många människor arbetar illegalt i Sverige och ofta under riktigt dåliga villkor. Jag blev på ett seminarium nu i veckan återigen informerad om att många människor arbetar illegalt i Sverige och ofta under riktigt dåliga villkor.

Vi ska ta vårt ansvar för att bidra till att den upplevs som schysst att jobba i, är hederlig och följer lagar och kollektivavtal.

Redan 2004 fick jag nog av all den oseriösa konkurrens som fanns i byggbranschen. Vi hade räknat på många stora balkongrenoverings-projekt och var alltid för dyra. Jag tog reda på vilka företag som fick jobben och kontrollerade dem. De hade ofta inga anställda, skatter och avgifter betalades inte och allt var under all
kritik. Det enda som de gjorde rätt var
själva jobbet och antagligen faktureringen.

Jag bokade då ett möte med inköparen på ett av de riktigt stora kommunala fastighetsbolagen. De hade nyligen köpt ett flertal stora renoveringar av en i mitt tycke skurkfirma. När jag visade honom exakt hur det stod till med företaget som han precis hade handlat upp så sa han mer eller mindre så här, ”Det är inte mitt jobb att kontrollera att de är lagliga, det är polisens jobb. Mitt jobb är att köpa billigt”.

Jag blev förbannad och började engagera mig. Debattartiklar, seminarier, tv och radio. Jag var nog med överallt. Dessutom så började jag att kontrollera våra egna arbetsplatser. Det visade sig att vi var långt ifrån perfekta. Jag hittade svart arbetskraft även hos oss. Det är inte lätt att se om en underentreprenör avlönar sin personal vitt eller svart om man inte vet exakt hur man ska kontrollera det.

Insikten jag fick på seminariet härom veckan är att det är dags för oss att lägga ännu mer energi i arbetet med att säkerställa att det på alla våra arbetsplatser alltid är korrekta villkor som gäller för alla närvarande yrkesarbetare. För vi ska vara medvetna om att bakom en arbetare som jobbar svart ofta döljer sig grov organiserad kriminalitet som för mycket dåligt med sig. Vi har ett jobb att återuppta och det ska vi göra under 2018! Och förhoppningsvis visar det sig att allt är så bra som vi så gärna vill tro.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln