dipart_svarttext_utskuren

Vilket samhälle vill vi vara en del av?

Under vårt årliga stormöte då hela företaget samlades för en konferens, hade vi två föreläsare, varav den ena var Sara Lund. 

Hon gav oss alla ett budskap och en uppmaning om att verkligen tänka till. Vilket samhälle vill vi vara en del av?

Sara pratade för alla på Dipart i över två timmar. Budskapen hon förmedlade var många och starka. Ett som verkligen har fastnat hos mig är insikten om att vi är flockdjur och gör som ”man” förväntas göra. Men vem är ”man”? Vi är alla unika.

Sara beskrev med flera exempel hur vi människor följer gruppens beteende.   Starkast fastnade bilden på mannen som ensam vägrar att göra Hitlerhälsningen. Det kostade honom hans liv.

Sara sa något i stil med att ”det som är okänt är otäckt. Och det som är otäckt skapar rädsla. Och det är rädsla som skapar rasism och främlingsfientlighet.”

Våra Kärnvärden säger ”Vi är ärliga och visar varandra respekt” och en annan mening säger ”Vi accepterar ingen mobbning eller rasism”. Vårt arbete med att rekrytera från jordens alla hörn har lett till att vi lär känna kollegor med en annan bakgrund och historia och plötsligt blir det som tidigare var okänt något naturligt. En potentiell rädsla förbyts mot kamratskap och förståelse.


Av de 89 dipartianer som hade med sig mobilen och kunde rösta tyckte 71% att det var bra med mångfald. Vi har kommit långt. Och vårt arbete för att vi ska respektera vår värdegrund fortsätter.

Sara pratade om minoriteter. ”Vi är alla på något sätt en del av en minoritet. Det finns så många minoriteter att majoriteten är i minoritet.”

Hon pratade om sexuella läggningar och preferenser och visade hur många det finns. Själv hade hon hållit sin hemlig i många år innan hon vågade komma ut.
På Dipart är vi idag drygt 130 personer och genom åren har betydligt fler varit anställda. Det har varit något av ett tabuområde det här med att vi kan ha en annan sexuell läggning än den ”vanliga och normala.”

Sara sa att för att någon ska vilja komma ut med sin sanning så vill denne någon veta att hen även efteråt är välkommen i gemenskapen. Så självklart eller hur?

Så låt oss med respekt välkomna alla unika personer in i vår gemenskap här på Dipart.

Jag hoppas att jag nu är fullständigt tydlig med hur jag kommer agera när den dagen kommer då du eller någon annan vill berätta något för mig.

Jens Hoffmann

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln