dipart_svarttext_utskuren

Ett administrativt misstag kan leda till att Eshaq, anställd som betongarbetare, utvisas ur Sverige

Jag har följt Eshaqs kamp genom den svenska byråkratin för att kunna börja ett liv här i Sverige. Jag är mållös. Jag vill berätta hur systemet får honom att pendla mellan perioder av hopp och den nu rådande förtvivlan. Nu när allt ordnat sig, riskerar han att utvisas.

Eshaq som idag är 19, kom till Sverige som 16 åring efter att ha vandrat från Afghanistan till Grekland. Det var en vandring som tog 35 dagar. Han gjorde resterande del av resan till Sverige med tåg.

Han kom ensam, vårt språk och kultur var väsensskilt från det han var van vid och han hade ingenstans att bo. Han hade kunnat acceptera en bädd på en förläggning i Norrland men valde att vara kvar i Stockholm. Eshaq har i kortare perioder sovit hos olika vänner, ute och under 8 månader delade han och en vän ett förråd på 8 kvm i Gamla Stan. Det var gratis och gav dem möjligheten att vara kvar i Stockholm. Eshaq har försörjt sig på 1800 kr i månaden från Migrationsverket och många olika svartjobb.

Jag hjälpte en annan ung man från Afghanistan som heter Omid med att göra ett CV en lördag och då tog han med sig en kompis. Det var Eshaq, och det var så vi träffades första gången. Det visade sig att de två bodde ihop i förrådet i Gamla Stan. Jag gjorde ett CV åt Eshaq också, och om jag ska vara ärlig, så kände jag verkligen starkt för dessa två unga män som kämpade på i en sådan uppförsbacke. Jag har sedan den dagen gjort vad jag kunnat för att hjälpa dem att komma igenom den byråkratiska mur som hindrar dem från att få jobb, bostad och komma in i samhället.

Zygmunt, med sina dryga 10 år på Dipart, agerar mentor åt Eshaq Zygmunt, med sina dryga 10 år på Dipart, agerar mentor åt Eshaq

En tid senare så gav vi Eshaq en sex månaders provanställning på Dipart. Då någon gång fick Eshaq avslag på sitt andra överklagande om asyl. Eshaqs advokat överklagade till den tredje och sista instansen, Migrationsöverdomstolen. Hela den här processen är flerårig och tänk er själva att pendla mellan hopp och förtvivlan under så lång tid. Under tiden som Eshaq har väntat på asyl har det varit i stort sett omöjligt att få vare sig en bostad eller ett vitt jobb.

Under tiden som Eshaq var provanställd hos oss så lyckades han hyra en möblerad lägenhet. Dessutom så var han uppskattad på jobbet och blev erbjuden en tillsvidareanställning. Det började ordna upp sig.

Om även Migrationsöverdomstolen skulle säga nej till asyl så hade Eshaq en chans kvar, nämligen att söka arbetstillstånd. Det måste ske senast 14 dagar efter att domen fällts. Kraven är tydliga och en tillsvidareanställning på ett seriöst företag är det viktigaste. Eshaq uppfyllde samtliga krav och hans advokat var beredd att skicka in en färdig ansökan om arbetstillstånd så fort domen blev känd.

Nu händer det som bara inte får hända. Migrationsöverdomstolen skickar domen med ett avslag till fel mailadress. Konsekvensen blir att Eshaqs advokat inte i tid skickar in ansökan om arbetstillstånd.

Eshaqs advokat skickar in ett helt nytt ärende om arbetstillstånd till Migrationsverket direkt när han får del av domen. Han bifogar Migrations-överdomstolens mail vilket förklarar förseningen. Migrationsverket accepterar inte förseningen och beslutar att Eshaq ska utvisas. En enkel biljett till Kabul.

Vi på Dipart har skriande behov av yrkesarbetare och speciellt betongare. Eshaq försörjer sig själv, pratar bra svenska och uppfyller samtliga krav för att få stanna hos oss. Orsaken till att han inte får arbetstillstånd och istället blir utvisad är ett myndighetsmisstag som en annan myndighet bortser ifrån.

Vi kommer inte bortse från att Eshaq är en av oss. Vi ska nyttja vartenda medel som står oss till buds så det här misstaget rättas till. Det finns gränser för hur någons slarv kan få drabba en annan oskyldig människa. Den gränsen är nu med råge överskriden.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln