top of page

Jens Hoffmann lämnar efter 30 år VD-posten över till nästa generation byggare 

Anders Carlén, chefredaktör på tidningen Byggindustrin, intervjuade Jens och Patrick om det kommande VD-skiftet.

Efter 30 år på vd-posten lämnar Diparts Jens Hoffmann över till nästa generation byggare. Hans skarpaste löfte till efterträdaren: att han inte ska lägga sig i den dagliga driften.
– Jag har styrt i hela mitt liv och velat ha det på mitt sätt – men nu kommer Dipart ha en annan ledare, säger Jens Hoffmann.

Jens Hoffmann, avgående vd för Dipart, träffade sin blivande efterträdare Patrick Lepierre i en förhandling för fem år sedan – där Patrick satt på motsatt sida.

– Jag fick ett bra intryck av Patrick från första stund, han var oerhört professionell. Så jag bjöd honom på lunch och det slutade i en anställning hos oss som chef för affärsområdet Anläggning, berättar Jens Hoffmann som har börjat städa ur lådorna på sitt kontor. 

Efter årsskiftet har rummet en ny vd. 

– Jag har lett det här företaget i 30 år – från att tillsammans med min partner Thomas Frankborn göra allt själva med en omsättning på 400 000 kronor till att ha 150 fast anställda och 400 miljoner i omsättning – och ser fram emot att Patrick tar över. Han har ett större engagemang än det jag kan uppbåda nu – jag är så nöjd med det här.

Vd-bytet initierades redan för 18 månader sedan, men har föregåtts av lika lång tids förprepp.

– Ingen är förvånad över den här förändringen, det kommer knappt att märkas. Dessutom får vi en dominoeffekt med ett flertal nya karriärmöjligheter i huset när det rör på sig. Det är alltid bra.

Jens fortsätter:

– Patrick tar över ett friskt företag med fulla orderböcker, pengar på banken och kompetenta och hungriga ledare på varje position. 

Om framtiden för så väl Dipart som den nye vd:n är väl utstakad så är planerna för Jens desto mindre utarbetade.

– När en dörr stängs så öppnas det andra nya dörrar. Jag har en del planer, men inget är klart – förutom att jag ska jobba mindre. Som mest: halvtid. Jag tror att man har en viss arbetstid under ett liv och jag har med råge redan gjort mina timmar.

Jens Hoffmann blir som det ser ut nu kvar som ägare och styrelsemedlem – och har lovat att inte lägga sig i detaljer.

– Jag har styrt Dipart i hela mitt liv och velat ha det på mitt sätt. Men nu kommer Dipart ha en annan ledare. Vi kan inte ha den gamle ägaren och vd:n som går runt i korridorerna och tycker saker. 

Kommer du att klara av det?

– (Tystnad.) Vi frågar, säger Jens och försvinner bort för att minuten senare återvända med Patrick i sällskap.

Patrick, Jens har byggt en karriär på att göra saker på sitt sätt. Hur kommer det att gå när du sitter vid rodret?

–  Det stämmer att Jens har ett brinnande engagemang, men varje gång jag har fått ett mandat så har jag fått det fullt ut. Jens kommer inte att lägga sig, det känner jag mig väldigt trygg i, svarar Patrick Lepierre och lämnar kontoret som inom kort blir hans eget.

jens_byteavvd.jpg

Jens Hoffmann, som efter 30 år på vd-posten nu lämnar över till Patrick Lepierre.

Foto: Anders Carlén

"- När en dörr stängs, öppnas en annan. Jag har en del planer, men inget är klart"

Han blir ny VD på Dipart, "Vi behöver lägga mycket energi på att hitta våra framtida kollegor"

Jens Hoffmann slutar som vd efter 30 år vid Diparts roder. Efterträder gör Patrick Lepierre som närmast kommer från rollen som vice vd.

Grattis Patrick – hur känns det?

– Fantastiskt! Det är en intressant och givande utmaning. Det är en ynnest att få bli vd i ett företag som Dipart. Det är roligt och motiverande att få möjligheten att tillsammans med vår makalösa organisation fortsätta vår tillväxtresa. 

Vad gjorde du innan på Dipart? 

– Jag har arbetat på Dipart i snart fem år och jag har under dessa år fått förmånen att vara ansvarig för två av våra affärsområden och under det senaste året varit vice vd och i den rollen haft fullt ansvar för Diparts samtliga affärsområden. Den resa som jag har gjort inom företaget har resulterat i att jag har en grundad förståelse för företaget som helhet. 

Vad är det bästa med Dipart?

– Det bästa med Dipart är alla människor som är engagerade inom vår organisation och den företagskultur vi har. Det är en arbetsplats som skapar starka team som är engagerade, nyfikna, affärsmässiga och förändringsbenägna.

Vad tar du med dig in i Dipart med ditt ledarskap?

– Mina ledord är öppenhet, ödmjukhet och tydlighet. Jag motiveras av att optimera och utveckla organisationer och att vara en coach i vardagen. Jag som ledare vill vara tillgänglig för organisationen och ha en närvaro som underlättar det dagliga arbetet.  

Vilka utmaningar har ni framför er?

– Vi är verksamma inom en kompetensintensiv bransch där det är svårt att rekrytera kompetent och bra personal. Samtidigt är vi ett företag som kommer ha en fortsatt tillväxt vilket innebär att vi behöver lägga mycket energi och kraft på att hitta våra framtida kollegor. 

Hur ska du fira den nya tjänsten?

– Det ska jag fira med min familj och tillsammans ska vi hitta på något riktigt kul och spännande. Det är en bedrift som vi som familj har lyckats med och utan deras fulla stöd skulle jag själv varken haft förutsättningarna att göra den resa som vi har bakom oss eller att göra den resa som vi nu ska ge oss ut på. 

Intervju av 

ANDERS CARLÉN

Chefredaktör på Byggindustrin

anders.carlen@byggindustrin.se

patrick_lepierre_utskurenbild.png

Patrick Lepierre som efter årsskiftet tar över stafettpinnen som VD för Dipart.

"-  Dipart är en arbetsplats som skapar starka team som är engagerade, nyfikna, affärsmässiga och förändringsbenägna"

bottom of page